www.javanenvansuriname.info

HOME SECONDHOME NIEUWS BASA JAWA BAHASA INDONESIA MULTIMEDIA WEBMASTER SITEMAP
 

DIASPORA

seprapat = één kwart

DIASPORA INDONESIA

 Diaspora Indonesia
Javanen in diaspora
Javanen naar Suriname
Migraties Javaanse Surinamers
Maak kennis met BanyuMili
Erfgoed en 'Oral History'
Contacten met thuisland
Woord van dank
Wie zijn wij Surinamers

 

 

Contacten met thuisland

 

Stichting Warappa

De webmaster heeft al enige tijd contacten met Bas Spek van de Stichting Warappakreek. Op zijn website staat onder andere de volgende informatie:
De oude koffieplantage Reynsdorp is de basis van het resort in aanbouw waar in de toekomst overnacht kan worden en van waaruit per boot trips gemaakt kunnen worden naar de Warappa kreek.<br>De planning van het resort is in volle gang en het zal in eerste instantie bestaan uit twaalf huisjes, een restaurant, een zwembad, een bar en een hangmattenkamp. Verder zullen ook een museum, een historische bibliotheek en een conferentieruimte gebouwd worden. Het resort ligt dichtbij Paramaribo in de nog bewoonde dorpsgemeente Bakkie. Er is hier stroom uit de stad, telefoonverbinding alsook goedkope bootverbindingen vanuit het centrum van Paramaribo met de SMS boot en vanuit Commewijne (Alkmaar).

Lees meer over Warappa... warappakreek.com:

Samenwerking UNDP van de Verenigde Naties en Stichting Warappa
Ondertekening van een mooie samenwerking door Marcia de Castro van UNDP van de Verenigde Naties en Bas Spek van Stichting Warappa in het gebouw van de UN Suriname in Paramaribo. De stichting kreeg een bedrag van 50.000 USD om de Warappa kreek duurzaam te beschermen en het genereren van inkomsten voor de gemeenschap van Baki. De Bakki gemeenschap valt binnen de Noord-Commewijne Marowijne meervoudige Management Area (MUMA), waar recreatieve een toeristische activiteiten sterk toenemen als gevolg van bezoekers aan de bekende Warappakreek. MUMA's worden aangewezen om biologische productiviteit te handhaven, de gezondheid wereldwijd van de grote wilde dieren te waarborgen en hulpbronnen te beschermen voor een duurzaam bestaan. Het duurzame project op Bakki voorziet in infrastructurele werken die bij hoog water overstromingen moeten voorkomen en de gemeenschap bewust moeten maken van de unieke biodiversiteit van de regio. De co-financier van het infrasctruturle project is het ministerie van Openbare Werken, dat onlangs de laatste hand heeft gelegd aan de bouw van een pier.
Lees hier het volledige Persbericht.

Nieuwe aanlegsteiger Bakkie officieel in gebruikgenomen
Educatie, toerisme en gemeenschapsontwikkeling. Daar draait het om in het nieuwe Bakkie. Door het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling worden educatieve trips georganiseerd. Het toerisme is op gang gekomen en er worden plannen gemaakt om de bevolking te laten meeprofiteren bij de ontwikkeling van het zo lang verwaarloosde Bakkie, mijn geboortedorp. Bakkie zal in de nabije toekomst nationaal en internationaal doorbreken om producten te leveren als educatie, erfgoed en toerisme. Het huidige museum wordt uitgebreid en er komt een leerlingenveblijf. Kortom Bakkie is hot. Bakkie herleeft. Bakkie staat weer op de kaart. Volg bij BanyuMili de ontwikkelingen van Bakkie. Bakkie... de geboorteplaats van BanyuMili.

Lees ook... Mijn geboortedorp Bakkie
Lees meer over Warappa... warappakreek.com
Excursies naar Warappakreek en Bakkie... waterproofsuriname.com

Mijn geboortedorp... Baki (Bakki, Bakkie) in Suriname en het dorp Baki op Java
Het dorp Bakkie of Baki in Suriname ligt in het district Commewijne. De meeste inwoners waren en zijn nog steeds Javanen. Officieel heet de plantage Reynsdorp en is vernoemd naar de stichters van de plantage, Nicolaas en Hermannus Laurens Reynsdorp. De plantage is in 1730 gesticht. Waar de naam Bakkie of Baki vandaan komt, is echter tot op heden niet bekend. BanyuMili heeft ontdekt dat er op Java een dorp is dat Baki heet en iets ten zuidwesten van Solo (Surakarta) ligt. Van een persoon uit de eerste groep 94 Javaanse contractarbeiders die op 9 augustus 1890 voet aan wal zette in Suriname komt uit het dorp Baki op Java. In het Nationaal Archief staat vermeld dat haar of zijn woonplaats voor vertrek Baki is.

Zie onderzoek... Paul Mangoenkarso
BanyuMili is nog niet achter gekomen hoeveel personen uit Baki op Java naar Suriname zijn gegaan. Het zou mogelijk meer dan één zijn en dat ze dan ook toevalligerwijs op Reynsdorp zijn tewerkgesteld... en noemden zij de plantage Reynsdorp waar ze zaten Baki (Bakki, Bakkie) als hún plaatsnaam aanduiding.

Lees ook... Mijn geboortedorp Bakkie

 

 

Organisatie 'Suriname Heritage Festival'

In 2010 vond het eerste Heritage Festival (Lees artikel hier bij BanyuMili) in Suriname plaats. Het tweede was van 1 tot tn met 4 maart 2012. De voorbereidingen voor het festival in 2013 beginnen in april. Daarvoor zal eerst een evaluatie komen van het festival van 2012. Er is onderzoek verricht naar diaspora toerisme door Keith Nurse Ph. D, van het Ramphal Institute van de University of the West-Indies in Canada.
Op basis van dat onderzoek is er een documentaire gemaakt, getiteld: Forward Home: The Power of the Caribbean Diaspora. De promo op YouTube:
http://www.youtube.com/watch?v=cj0vLkUyRtU
Lees meer... Informatie over de documentaire Forward Home
Lees meer... Suriname Heritage Festival

 

 

Cultuurstudies van Ministerie van Onderwijs

De webmaster onderhoudt sinds 1990 contacten met de Afdeling Cultuurstudies van het Directoraat Cultuur van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling in Suriname. De afdeling publiceert tegenwoordig digitale kranten. BanyuMili ontvangt deze regelmatig.
Krant 1 Krant 2 Krant 3 Krant 4 Krant 5 Krant 6 Krant 7

 

 
DIASPORA  SURINAME  IMMIGRATIE  TAAL  CULTUUR  THEATER  MUZIEK  LITERATUUR  ARCHIEF
HOME  SECONDHOME  NIEUWS   BASA JAWA   BAHASA INDONESIA   MULTIMEIDA  WEBMASTER   SITEMAP